23 august, Ziua Nationala in Epoca de Aur | Cum sarbatoreau romanii

Înainte de 1989, ziua de 23 august, era cea mai importantă din an. Era sărbătoarea naţională, ziua în care defilările militare şi manifestaţiile de stradă erau obligaţia întregului popor.

După cel de-al Doilea Război Mondial, 23 august a devenit ziua națională a României, sărbătorită cu fast, în fiecare an, de regimul comunist.

În prima parte a perioadei comuniste, în anii ’50, sărbătoarea de 23 august era eclipsată de 1 mai, Ziua Muncii. În anii ’60 ambele zile erau prilej de mare sărbătoare. Abia în anii ’70 ziua naţională s-a impus ca importanţă.

Ziua Naţională a României „23 august” era sărbătorită cu mare fast, cu demonstraţii militare şi coloane de oameni ai muncii scoși din uzine, tineri, elevi şi copii, cu steaguri roşii ale Partidului Comunist şi tricolore, şi cu enorme portrete ale lui Nicolae şi Elena Ceauşescu.

Pe Stadionul 23 august se țineau manifestari omagiale de dimensiuni megalomanice. Ziua naţională era pregătită cu luni bune înainte.

Zeci de mii de oameni participau la spectacole grandioase, cu coregrafii complexe şi foarte complicate. După paradă, oamenii ieșeau cu mic cu mare la mici și bere.

 

Video: Demonstratie 23 august 1989 (arhiva TVR)

 

Rate this item
(0 votes)

 

Gaseste-ne pe facebook

Cauta in site

Esti aici !

You are here:Magazin »23 august, Ziua Nationala in Epoca de Aur | Cum sarbatoreau romanii

Cauta categorie